Georgia State University | Outdoor Sand Volleyball Courts

Location
Atlanta, Georgia

Client
Georgia State University

Square Footage
.63 acres

The Sand Volleyball Complex Project is a two phased project. The first phase features three NCAA sand volleyball courts, including championship court, team, and media areas and spectator seating on terraces, sand, and boardwalk.

The second phase includes the addition of lighting for night games, landscaping with palm trees, and other ‘beach’ species along with graphic enhancements reinforcing university brand and the ‘GSU Beach’ theme.

The site was challenged by a 20-foot grade change. The solution was a terracing of three courts from high to low toward Piedmont Avenue. This provided good visual access of all courts as well as ADA accessibility. Terracing the courts in a north/south orientation create seating tiers along the sideline for each court while allowing for more sand and boardwalk at the end line of each court. This orientation also keeps afternoon shadows from the CSX wall off the play area while shading spectators and media.

Ninety-three percent of existing site materials and construction debris has been recycled. Under the sand and seating is an encapsulated drainage course flowing storm water to a detention field under the lowest court along Piedmont Avenue, thereby minimizing run off impact on Atlanta’s storm system.